Loading...
Over ons2022-01-03T13:06:40+00:00

WELKOM

Welkom op de website van het Nederlands Jersey Stamboek (NJS). Het NJS is de belangenvereniging van melkveehouders met Jerseykoeien in Nederland en België. We houden ons bezig met de volgende zaken:

  • het verbinden van melkveehouders met Jerseys in Nederland en België
  • promotie van de Jerseykoe in Nederland en België
  • lobby voor de positie van de Jersey in regelgeving
  • melkveehouderijzaken aangaande de Jerseykoe
  • informatie-uitwisseling tussen bedrijven
  • bemiddeling tussen vraag en aanbod van gebruiksvee

Historie

De Jerseykoe is een kleine, lichtbruine koe afkomstig van het Kanaaleiland Jersey. Dit melkveeras is eeuwenlang geïsoleerd gehouden en via fokkerij verbeterd op dit eiland tussen Engeland en Frankrijk. In de 19e eeuw is het ras met de kolonisering door met name Groot-Brittannië verspreid over de hele wereld. Het bleek een goede melkkoe onder extreme omstandigheden.

In de 20ste eeuw is de productie van dit ras verder verbeterd in landen als Canada, Denemarken, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Dit zijn ook de landen waar de Jersey in grote aantallen voorkomt. In Nederland waren er weinig boeren met Jerseys. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn hier veehouders mee aan de slag gegaan.

Vanaf 2000 staat de Jersey wereldwijd in een steeds grotere belangstelling. In werelddelen als Latijns Amerika en Afrika is de Jersey ook onder tropische omstandigheden goed te houden. Op kleine schaal wordt de Jersey hier gebruikt voor de zelfvoorziening van gezinnen. De Jersey kan goed tegen hitte en heeft geen krachtvoer nodig.

Ook in België en Nederland zien wij een grote stijging van het aantal Jerseykoeien.

Waarom de Jerseykoe?

Het Nederlands Jerseystamboek (NJS) is opgericht in 1966. Toen waren een aantal Nederlandse veehouders geïnteresseerd in dit ras vanwege de efficiëntie. In tegenstelling tot de toen aanwezige FH en MRIJ-populaties, kon de Jersey van dezelfde oppervlakte voedergewassen meer kilogrammen vet en eiwit produceren. In feite geldt dit nog steeds. Het grote voordeel van Jersey t.o.v. andere melkrassen is dat er minder voer nodig is voor dezelfde hoeveelheid melkvet en -eiwit. Ook kun je meer meetmelk per kilogram fosfaatrechten produceren met Jerseys t.o.v. andere rassen.

Andere voordelen zijn sterk beenwerk, harde gepigmenteerde klauwen, afkalfgemak en lage ziektedruk in het algemeen. Hierdoor is de levensduur langer. Deze voordelen maken de nadelen als lagere kalveropbrengst en lage restwaarde meer dan goed !

Ook in de toekomst zal de Jersey een aantrekkelijk ras blijven om te melken. Dit ondanks een verschuiving van de melkopbrengstprijs van vet naar eiwit (de Jersey heeft een ruime vet/eiwit-verhouding). Zaken als lage voerkosten, het met weinig tot geen krachtvoer toekunnen, en de geschiktheid voor productie op vers gras (pure graze), maakt dat de Jersey een lage ecologische voetafdruk heeft en daardoor vooroploopt in een duurzamere melkveehouderij.

De website heeft als doel om bezoekers te informeren over de Jersey koeien en om hen samen te brengen. Op het forum kunt u uw vragen stellen of antwoorden vinden tussen de al geplaatste berichten. Help ons met zoveel mogelijk informatie te verzamelen op deze plek.

 Deze website

 Deze website

De website heeft als doel om bezoekers te informeren over de Jerseykoeien en om hen samen te brengen. Op het forum kunt u uw vragen stellen of antwoorden vinden tussen de al geplaatste berichten. Help ons met zoveel mogelijk informatie te verzamelen op deze plek.

FOTO’S

We hebben een aantal prachtige foto’s van de Jerseykoeien verzameld. Bekijk ze allemaal op de fotopagina. Heeft u zelf ook nog foto’s welke u graag terug wilt zien op deze website? Stuur ze naar jerseystamboek@gmail.com!

Ga naar de gallerij